תאונת פגע וברח ללא נפגעים
תאונת "פגע וברח" – על עבירת ההפקרה ועבירות נוספות
כמו בכל דבר בחיים, גם בתאונות דרכים חשוב יותר להיות חכם מאשר צודק. גם מי שאינו אשם בתאונה, מתבקש לעצור בצד ולדבר עם הנהג המעורב. היעדר האשמה לא פוטרת את הנהג מלמסור את פרטיו לנהג השני.
גם אם בטוחים שאף אחד לא נפגע, אין צורך לקחת סיכון – ניתן לצאת מהרכב ולהתעניין במה שקרה לנוסעים ברכב המעורב.
מעבר לזה שזוהי חובה חוקית למסור פרטים ולשתף פעולה, ניתן לקחת בחשבון שלהתנהגות אנושית יש השפעה חיובית על יחסו של הנהג המעורב בשלבים המאוחרים של תביעות הביטוח או במהלך החקירה והמשפט.
מעבר לכך שהפקרה אחרי פגיעה הנה עבירה מכוערת וחמורה, הרי שעם פריסת אינספור מצלמות (הכוללות אמצעים טכנולוגיים מיוחדים) במרחב הציבורי, מירב הסיכויים שנהג שגרם לתאונה יאותר במהרה ולכן הסיכון הכרוך בהימלטות והעלמה הוא רב.
הפקרה אחרי פגיעה (תאונת פגע וברח עונש)
העבירה של הפקרה אחרי פגיעה, הקבועה בסעיף 64 לפקודת התעבורה, הנה עבירה בעלת פרופיל ציבורי בולט.
כולם יודעים ומסכימים שנטישת פצוע בתאונת דרכים היא התנהגות מכוערת שיש בה היבט פלילי מובהק והסלידה של הציבור מן העבירה הביאה לחקיקת חוקים עם עונשים קשים ופסקי הדין המביאים לידי ביטוי את ההחמרה הזו.
לפני שנים אחדות נעשתה רפורמה בעבירת ההפקרה ונקבעו 3 מקרים בהם תיוחס לנהג עבירה של הפקרה אחרי פגיעה:
- החמור בהם קובע עונש מאסר של עד 14 שנה למי שהיה מעורב (די במעורבות) בתאונה בה אדם נהרג או נחבל "חבלה חמורה" ולא "עצר במקום התאונה, או קרוב לו ככל האפשר, כדי לעמוד על תוצאות התאונה, או עצר כאמור ולא הזעיק עזרה".
- כאשר הנהג המעורב לא עצר או הזעיק עזרה, וזאת במקרה של תאונה בה נחבל אדם חבלה שאינה חבלה חמורה, העונש המקסימלי הוא 7 שנים.
- המקרה הקל ביותר הוא של הפקרה רשלנית, בה הנהג המעורב לא עצר או הזעיק עזרה, מקום ש"היה עליו לדעת כי בתאונה נפגע אדם או עשוי היה להיפגע אדם"; כאן עונש המקסימום הוא 3 שנות מאסר.
בחקירות ובעדויות בבית המשפט נשמעים טיעונים רבים באשר לסיבת ההפקרה: פחדתי, לא היה לי ביטוח, הייתי בהלם, פחדתי שירביצו לי, היו אנשים במקום, לא שמתי לב שפגעתי.
לא פעם מי שגרם לתאונה הוא אדם שלפחות חושד שהוא שיכור ולכן מבחינתו זה פחות עניין פסיכולוגי אלא רצון דחוף להסתלק מהמקום כדי שלא יתגלו בקרבו עדויות לשימוש באלכוהול או סמים.
בתי המשפט נוהגים להעניש בחומרה את מי שהורשע בהפקרה וכאשר מורשע הנהג בסעיפים החמורים יותר, הוא בהחלט עלול למצוא עצמו נידון לעונש מאסר בפועל לריצוי בכלא ממש.
לעתים יכלול כתב אישום גם עבירות שיבוש למיניהן הנובעות מכך שהנהג ניסה להעלים ראיות, מסר הודעה כוזבת או שיקר לחוקרים והכל במטרה להסתיר את מעורבותו בתאונה.
פעמים רבות הענישה מחמירה שבעתיים, שכן לעבירה החמורה של הפקרה, נלוות עבירות נוספות חמורות גם הן, כגון גרימת מוות או פציעות קשות למעורבים, נהיגה בשכרות, נסיעה פרועה, אי ציות להוראות ואותות שוטרים, נהיגה בפסילה ונהיגה ללא רישיון נהיגה.