נהיגה בשכרות נהג חדש

נהיגה בשכרות בקרב בני נוער, נהג צעיר ונהג חדש, מה העונש?

לפני שנעסוק בהשלכות של הרשעת נהג חדש או צעיר בעבירות שכרות ותחת השפעה, נחדד כמה מושגי יסוד:

נהג חדש – נהג אשר הוציא רישיון נהיגה לרכב יוגדר למשך השנתיים הראשונות "נהג חדש"; נהג אשר סיים את תקופת ה"נהג חדש" וקיבל רישיון נהיגה ללא ההערה "נהג חדש", כבר לא יחזור לעולם להיות נהג חדש.

חובת ליווי בחצי שנה הראשונה – בחצי שנה הראשונה של תקופת ה"נהג חדש", נהג חדש שהנו בן פחות מ-24 יצטרך לדאוג שישב לידו מלווה כהגדרתו בחוק בכל נסיעה, כאשר ב-3 חודשים האחרונים חובת הליווי חלה רק בשעות הלילה; חובת הליווי לא חלה על נהיגה באופנוע, טרקטור או מכונה ניידת.

חובת ליווי בעת הסעת יותר משני נוסעים – אסור למי שהוא גם נהג חדש וגם בן פחות מ-21 להסיע יותר משני נוסעים נוספים ללא מלווה כדין; כלומר הוראה זו לא חלה על מי שמלאו לו 21 גם אם הוא נהג חדש ולא על מי שהוא צעיר מ-21 אך כבר אינו נהג חדש.

נהג צעיר (אוכלוסייה מיוחדת – נהיגה בשכרות נהג צעיר) – גם נהג חדש וגם נהג שאינו נהג חדש אבל הוא בן פחות מ-24, נמנים על קבוצת הנהגים שאסור לה לנהוג עם אלכוהול כמעט בכל כמות שהיא (המינימום המותר נמוך פי כ-5 מהכמות המותרת לנהגים שאינם אוכלוסייה מיוחדת).

מלווה – מלווה יכול להיות רק מי שמלאו לו 24 ויש לו רישיון לפחות 5 שנים או מי שמלאו לו 30 ויש לו רישיון לפחות 3 שנים (הגבלות אלה לא חלות על מורה לנהיגה שיכול להיות מלווה בכל גיל); על המלווה להיות בעל רישיון נהיגה תקף לאותו סוג רכב ואסור לו להיות שיכור בעצמו.

נהיגה בשכרות נהג חדש – מה יכול להשתבש?

מבחינת משרד הרישוי, נהג חדש נמצא תחת זכוכית מגדלת. קיימת רשימה ארוכה של עבירות שהרשעה בהן – וזה כולל גם "סתם" דו"ח לתשלום קנס – תביא לכך שאם ירצה לחדש את רישיונו ייאלץ לעשות את מבחני הרישוי מחדש; לעתים ייאלץ לעבור רק מבחן עיוני (תאוריה) ולעתים גם מבחן מעשי (טסט). לאחר ביצוע המבחנים, ייאלץ הנהג להיות נהג חדש למשך שנתיים נוספות.

רשימת העבירות המסבכות נהגים חדשים מצויה בתוספת השלישית לפקודת התעבורה, כאשר יש לציין גם כי עצם הרשעת נהג חדש בגרימת תאונת דרכים וכן כל עונש פסילה לתקופה של 3 חודשים ומעלה שהוטלו עליו משמעותם חיוב בעמידה במבחנים.

אם כן, גם דו"ח ללא ניקוד בסך 250 ₪ על עבירת מהירות קלה יחייב נהג חדש לעבור בהצלחה את המבחן העיוני אם ירצה לחדש את הרישיון.

עינינו הרואות כי המשמעות של להיות נהג חדש, אינה מתמצית בחובה לשים שלט על שמשת הרכב, אלא כוללת גם הוראות קפדניות באשר לחובה לנהוג רק עם מלווה במקרים מסוימים (כפי שהוסבר לעיל) וגם מחייבת שמירה על רקורד נהיגה תקין.

אולם בכך לא נגרמות הצרות לנהגים חדשים שהסתבכו.

נהיגה בשכרות נהג חדש

נהיגה בשכרות/תחת השפעה לנהג חדש

עבירה של נהיגה בשכרות – והעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול כלולה בעבירה של נהיגה בשכרות – עלולה לסבך נהג חדש באופן קשה ביותר, יותר מנהגים רגילים.

ראשית, כפי שהוסבר לעיל, נהג אשר הורשע במהלך השנתיים בעבירה של נהיגה בשכרות/תחת השפעה ייאלץ לא רק לשלם את המחיר העונשי שקבע בית המשפט (פסילה למשך תקופה מסוימת, קנס וכו') אלא גם לעבור מבחן עיוני ומבחן מעשי כדי לחדש את הרישיון.

שנית, לפני שייתנו לנהג לעשות את המבחן העיוני והמעשי, הוא ייאלץ לעבור פרוצדורה ממושכת ומתסכלת במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד), תהליך אבחון לא קצר העלול להסתיים במפח נפש לנהג אם יימצא כי לא עבר בהצלחה את הבדיקות והמבחנים. התהליך כרוך בתשלום אגרה ומחייב המתנה של חודשים עד לזימון למבחנים הכוללים, בין היתר, בדיקות שתן, שיחות עם אנשי מקצוע ומבחנים בכתב.

שלישית, נהג חדש שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות, גם אם טרם הורשע בכך וגם אם טרם נפסל אפילו, ומשרד הרישוי קיבל עדכון על כך (מה שלא תמיד קורה), יקבל רישיון זמני בלבד עד לסיום ההליכים בתיק. ואז גם אם המשפט התמשך מעבר לשנתיים של תקופת ה"נהג חדש", הוא ייאלץ לסבול מאותן השלכות לאחר שהורשע – אם הורשע.

נהיגה בשכרות נהג חדש עונש

ככלל בתי המשפט מחמירים בדינם של נהגים צעירים לעומת נהגים ותיקים. אין דין נהג בעל ותק של 30 שנה שכשל לראשונה בחייו בעבירה של נהיגה בשכרות, כדין מי שרק לפני כמה חודשים קיבל רישיון נהיגה וכבר העז לצאת לבילוי, לשתות ולנהוג. הראשון ימצא יותר אוזן קשבת אצל התובעים והשופטים בעוד שבעניינו של השני הנטייה תהיה להחמיר בעונשו גם על מנת ללמדו לקח ולהרתיעו באופן אישי והן למען "יראו וייראו" – שחבריו הצעירים ילמדו מניסיונו המר.

פסילה מנהלית ואיסור שימוש

כמו כל נהג שנתפס בחשד לנהיגה בשכרות, גם נהג חדש צפוי לפסילת רישיונו והשבתת הרכב בו נהג לתקופה של 30 יום כסנקציות מיידיות; מעורבות בתאונת דרכים לצד השכרות תוביל לפסילה מנהלית בת 60 יום.

פסילה עד תום ההליכים

הכלי של פסילה עד תום ההליכים הוא כלי שהמשטרה מפעילה –לפי שיקול דעתה – כנגד מי שנהגו בשכרות עם כמויות אלכוהול גבוהות במיוחד/סירבו לבדיקה, מי שזו לו עבירה חוזרת, וכן מי שהנו נהג חדש (שוב: תלוי ברמת האלכוהול).

בדרך כלל, תוגש הבקשה לפסילה עד תום ההליכים עוד בטרם הסתיימה הפסילה המנהלית כדי שנהג המסוכן יהיה פסול ברצף מיום העבירה; הבקשה תוגש לבית המשפט לתעבורה בד בבד עם כתב אישום, ומכאן ואילך – בהנחה שמשרד הרישוי קיבל על כך עדכון – הנהג החדש מצוי בסיכון שמא בתום ההליך ובסיום ריצוי העונש, ייאלץ לעבור מסלול ארוך ומייגע כדי לחדש את הרישיון.

נהיגה בשכרות בקרב בני נוער

מה כבר יכול עורך הדין לעשות?

סקרנו כאן את ההשלכות הקשות שעלולות להיות לנהג חדש על עצם קבלת דו"ח בגין נהיגה בשכרות, כך שברור שחובה להתייעץ עם עורך דין מיד עם קבלת הדו"ח בטרם עושים דבר מה.

עורך דין המתמצה בתחום יכול להביא במקרים מסוימים למצב בו הנהג מסיים את תקופת הנהג חדש לפני שהסתיים המשפט ובכך למנוע את ההשלכות הצפויות לנהג עם תום המשפט.

כמו כן, ניתוח נכון של תיק המשטרה עשוי להביא לזיכוי הנאשם לאחר ניהול הוכחות או להגעה להסדר מקל לפיו יתוקן כתב האישום לעבירה שלא מסבכת את הנהג עם משרד הרישוי.

לסיכום, קיבלת דוח או כתב אישום על נהיגה שכרות בעת היותך נהג חדש? אל תהסס לרגע והתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום, שמא תקבל עונש על נהיגה בשכרות נהג חדש שתתקשה להתמודד עם השלכותיו.

יצירת קשר

ייעוץ ראשוני ללא התחייבות