לפגישת ייעוץ חינם וללא התחייבות חייגו עכשיו: 054-6684288

נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות– מושגי יסוד וענישה

נהיגה ואלכוהול הוא צירוף מילים עם קונוטציה שלילית. הענישה בתחום זה היא רחבה ולרבים גם לא ברורה. אחת השאלות הכי נפוצות אותה שואלים נהגים שנתפסו לאחר ששתו ונהגו היא 'כמה זמן שלילה על נהיגה בשכרות?'.

התשובה על כך, כפי שיוסבר בהמשך, אינה כה חד משמעית ותלויה בגורמים רבים.

על פי חוק, נהיגה בשכרות הייתה אסורה מאז ומתמיד, אך הכנסת מכשיר הינשוף לפעולה לפני כמה שניםהעלתה באופן משמעותי את היקף האכיפה של המשטרה בנוגע לנהגיםשנעצרו במצב של שכרות בנהיגה.

עליה ברמת צריכת האלכוהול בקרב אזרחי ישראל וגדילת האוכלוסייה תרמו את שלהם וכיום, מוגשים לבתי המשפט כתבי אישום רביםבגין עבירה זו מדי שנה.

העונש על נהיגה בשכרות אינו אחיד ונע בין מתן קנס על נהיגה בשכרות ועד לרכיב של שלילה על נהיגה בשכרות, שלילה על תנאי, ולעתים גם מאסר על-תנאי ובפועל.

נהיגה בשכרות

מיהו שיכור?

לפי הדין שיכור (בהיבט של אלכוהול בלבד) הוא אחד מאלה:

  1. מי שמצוי בגופו ריכוז אלכוהול גבוה מ-290 מק"ג (כולל) אלכוהול, הנמצא בבדיקת נשיפה או 50 מ"ג (כולל) אלכוהול הנמצא בבדיקת דם או שתן.
  2. מי ששותה משקה משכר בזמן נהיגה.
  3. "אוכלוסייה מיוחדת": נהג חדש, נהג בן פחות מ-24, נהג ברכב מסחרי או רכב עבודה שמשקלו הכולל לפי רישיון הרכב עולה על 3,500 ק"ג, או נהג ציבורי. הריכוז המינימלי לאכיפה עבור אוכלוסיות אלו, נמוך בהרבהועומד על 50 מק"ג בבדיקת נשיפה ו-10 מ"ג בבדיקת כמות אלכוהול בדם או בשתן.
  4. מי שמסרב לביצוע בדיקה ייחשב כשיכור, מה שמשפיע על ה'תפקידים' במהלך משפט נהיגה בשכרות. במקום שהתביעה תצטרך להוכיח שהוא שיכור, הנהג בעצמו יצטרך להוכיח שאינו שיכור (מהשכמעט בלתי אפשרי).חשוב לציין, כי סירוב לבדיקה הוא לא מוצדק רק אם הוסברה לנהג משמעות סירובו.

חזקת השכרות– על מה מדובר?

חזקה בחוק היא למעשה הנחה הניתנת לסתירה. כאשר מדובר על ענישה על נהיגה בשכרות, החוק קובע חזקה שריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקה נכח בגופו של הנבדק ב-3 השעות שקדמו לנטילת הדגימה.

משמעות הדברהיא שרואים בתוצאת הבדיקה שיקוף שלמצב הנהג עד 3 שעות לפניהולא יותר(מבחינת כמות אלכוהול). נהיגה בשכרות, כעבירה,תקפה כל עוד הבדיקה נערכה לא יותר מ-3 שעות לאחר הנהיגה.

אם המשטרה רוצה להוכיח שהנהג היה שיכור גם יותר מ-3 שעות לפני הבדיקה, עליה מוטל הנטל לעשות זאת.מאידך, אם הנהג רוצה להוכיח שהוא לא היה שיכור בנהיגה, למרות שטרם חלפו 3 שעות,נטל ההוכחה מוטל עליו.

עונש בגין נהיגה בשכרות

התשובה הניתנת לשאלה מה העונש על נהיגה בשכרות?,היא שעל פי החוק היבש ענישה על נהיגה בשכרות עומדת על מינימום שנתיים שלילה.

ברור שברוב המקרים של נהיגה בשכרות, שלילה לתקופה מסוימת עומדת על הפרק. כל מי שמתמצא בתחום, או שהתמודד באופן אישי עם סכנה של שלילת רישיון (נהיגה בשכרות), יודע שבסופו של דבר כשמדברים עלנהיגה בשכרות, ענישה היא לא דבר שניתן לחזות מראש.

הענישה יכולה לנוע בין שלילה של חודשים ממש ספורים, לשנים של פסילה ואפילו לעונשי מאסר.

אז איך קורה בעצם שרוב העונשים בגין אירוע ראשון של נהיגה בשכרות מסתיימיםבשלילה שלפחות משנתיים? התשובה, בשתי מילים: הסדר טיעון. נהיגה בשכרות יכולה להתקיים בשלוש נסיבות עיקריות:

  • בנסיבות קלות כמושוטר שעוצר נהג לביקורת שגרתית ומוצא בבדיקת נשיפה כי בגופו של הנהג כמות העולה במעט מעל המותר.
  • בנסיבות מקרה מחמירות, כגון גרימת תאונת דרכים עם תוצאות של פגיעות בגוף ו\או הפקרת פצועים ועזיבת זירת התאונה או אחרי מרדף עם המשטרה.
  • בנסיבות רקע מחמירות,כגון כשמדובר בעבירה חוזרתו'או שלנהג מאסר על-תנאי,או שלנהג עבר תעבורתי מכביד ביותר או עבר פלילי.
נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות –"אוכלוסייה מיוחדת"

כאמור לעיל, הריכוז המינימלי המותר לנהגים הנמנים על "אוכלוסייה מיוחדת" נמוך בהרבה מאשר עבור נהגים "רגילים".

יתרה מכך, מבחינת העונש, בתי המשפט נוהגים להתייחס בחומרה רבה לנהג חדש או לנהג צעיר (גם אם אינו נהג חדש), שכבר הספיק להסתבך בעבירה של נהיגה בשכרות,לעומת, נניח, נהג בן 60 שזו ההסתבכות הראשונה שלו אחרי 40 שנות נהיגה.

אולם לא מדובר רק בעניין של עונש על נהיגה בשכרות. נהג חדש, שהורשע במהלך תקופת היותו נהג חדש בעבירה של נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, צפוי לאבד את רישיונו, כך שהוא יחויבכתנאי לחידוש רישיונו לאחר ריצוי עונשו, לעבור את מבחני הנהיגה מחדש, לצדמבחני כשירות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים – תהליך ארוך ומייגע שלא כולם צולחים.

אם כן, כאשר עסקינן בעבירה נהר צעיר ו\או חדש, הפסילה עלולה להיות חמורה יותר מאשר זו הצפויה לנהג ותיק.

נהיגה בשכרות לעומת נהיגה תחת השפעת אלכוהול – ענישה

מה צפוי לנהג שנתפס לכאורה נוהג בשכרות ונקבע לו משפט? נהיגה בשכרות היא עבירה חמורה והעונש בצידה הוא שנתיים פסילה, אך תיקים רבים מסתיימים בענישה קלה יותר.

רובם המוחלט של המקרים, יסתיימו בשלילת רישיון (במקרים נדירים תסכים התביעה על חזרה מאישום), בעוד שבהרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות, עונש הפסילה צפוי להיות קשה ומכאיב.

במסגרת הסדר טיעון, כאשר האישום מתוקן לעבירה הקלה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול (עבירה שעונשה המינימלי בחוק הנו 3 חודשי פסילה), העונש יופחת. אך עד כמה יכולה ההפחתה להגיע ובמה זה תלוי?

השיקולים בהגעה להסדר טיעון מקל

  • רמת אלכוהול בדם–נהיגה בשכרות היא נהיגה בשכרות ללא קשר לכמות שנמצאה, כל עוד התוצאה עולה על הריכוז המותר.

עם זאת, במסגרת המגעים עם התביעה, על פי רוב תהיההתחשבות בקשר לנושא של כמות אלכוהול בדם. נהיגה כאשר הנהג שיכור ברמה העולה פי 2 ואילך נחשבת חמורה יחסית, אולם כאשר הכמות עולהאך במעט על הריכוז המותר, תהיה התביעה נכונה להפחית משמעותית את העונש.הדברים נכונים גם באשר לתוצאות של בדיקת נשיפה.

  • עבר תעבורתי–עמדת התביעה בעת הגעה להסדר טיעון תושפע מעברו התעברותי של הנהג וביתר פירוט, תיבחן כמות ההרשעות, איכות ההרשעות (האם העבירות כוללות תאונות דרכים, הזמנות למשפט או רק עבירות קנס, כולל קיומו של עבר פלילי) והכל תוך מתן הדעת לוותק הנהיגה.

קיומן או העדרן של הרשעות קודמות מאותו סוג, הוא הגורם החשוב ביותר בהקשר זה. כאשר קיימות עבירות קודמות דומות, עלולה התביעה לעתור גם למאסר כרכיב של עונש. נהיגה בשכרות תגרור עונש מחמיר בצורה משמעותית כאשר תלויים ועומדים נגד הנהג מאסר על-תנאי או פסילה על-תנאי להפעלה.

  • נסיבות אישיות של הנהג–לנסיבות האישיות יש חשיבות מסוימת בעת גיבוש עסקת טיעון. נהיגה בשכרות מסוכנת ללא קשר לנסיבות האישיות של הנהג, אך אם, לדוגמא,הנהג עצמו או מישהו ממשפחתו הקרובה סובל מאיזושהי נכות או הגבלה אחרת, מוכנה התביעה להתחשב בכך במידה מסוימת.

גם הצגת מסמכים המעלים על נסאת אופיו הטוב של הנהג (שירות צבאי, תרומה לקהילה, תעודות הצטיינות וכו') וגם העובדה שפסילת הרישיון עלולה להביא לפיטוריו או לאי קבלתו לעבודה, עשויים להטות את הכף לכיוון הקלה עמו.

  • נסיבות ביצוע העבירה– מצבו של מי שהיה שיכור אך ביצע נסיעת חירום שונה ממי שנהג מרחק רב ובכביש מרכזי \ ליד בית ספרבשעות היום. נסיבות העבירה משפיעות על ההתייחסות גם בענישה בכל הקשור לנהיגה בשכרות.
  • תמונת הראיות בתיק–כאן נכנס לתמונה עניין בסיסי כמו מקצועיות עו"ד. נהיגה בשכרות יכולה להתבצע בנסיבות כאלה ואחרות, אך ניתוח נכון של סיכויי ההרשעה לנוכח הכשלים הראייתיים בתיק יכול אפילו לשכנעאת התביעה לחזור מאישום (כלומר, להסכים לסגור את התיק)או לזכותאת הנאשם לאחר ניהול המשפט.

רק עורך דין מקצועי ומנוסה המכיר את החוק ואת הפסיקה יכול לשכנע את התובע שמפעיל הינשוף לא ערך את בדיקת הנשיפה כראויאו במקרה של סירוב לבצע בדיקה, שהדרישה הייתה בלתי חוקית כי התבססה על חיפוש שלא כדין. גם בדיקת כמות אלכוהול בדם, יכולה להיות נושא הנתון במחלוקת בין הצדדים.

נהיגה בשכרות היא עבירה חמורה מדי, עם השלכות קשות ביותר, מכדי שמי שיטפל בה זה הנהג או עורך דין שאינו מנוסה או בקי בתחום הספציפי של דיני תעבורה.

נהיגה בשכרות מתבססת על ראיות מדעיות ואין הנהג יכול להתבסס על קריאה של כתבות על נהיגה בשכרות כדי לטפל בנושא בכוחות עצמו.

נהיגה בשכרות

דגשים לגבי ניתוח הראיות בתיק

לשוטרים האוכפים את העבירה יש דו"חות מיוחדים שעליהם למלא בקפידה. לכל טעות ואי הקפדה בעבודת השוטרים בשטח יש "מחיר" והם נקראים בלשון עורכי הדין "כשלים".

בבדיקת ינשוף, על השוטר להקפיד שמרגע עצירת הנהג ועד לבדיקה, הנהג לא יעשה אחת מאלה:יגהק, ישתה, יאכל, יעשן ו\או יכניס דבר מה לפיו או לאפו.

מפעיל הינשוף נדרש לסדר פעולות מסוים ועליו לוודא את תקינות וכיול המכשיר בתחילת משמרתו ובסיומה. אי טיפול כחוק בהליך הבדיקה יכול להוות כשל.

כשלים נוספים יכולים לנבוע מכך שלא הוכח ברמה הנדרשת שהנאשם אכן נהג ברכב, גם אם היה שיכור. כמו כן,כדי להרשיע נהג בשכרות על סמך סירוב להיבדק, יש להוכיח שהוסברה לו משמעות הסירוב, שנמסרה לו מטרת נטילת הדגימה ושניתנה לו הזדמנות להתחרט על סירובו בתוך 5 דקות.

יש לציין שקשה יותר לאתר כשלים בעבודת המשטרה כאשר עסקינן בבדיקת דם לגילוי כמות אלכוהול. נהיגה במשנה זהירות עם דגימת הדם (מה שנקרא "שרשרת הדם") היא אחד הדברים הכי בסיסיים שהשוטרים נדרשים להקפיד עליו,כאשר חלק משמעותי מהעבודה מבוצעת במעבדה הטוקסיקולוגית בעת ניתוח כימי של דגימת הדם.

כאן, נדרשת מיומנות גבוהה של הסניגור, כדי לאתר כשלים בעבודת אנשי המעבדה, שהרי הינם מקצוענים בתחום.

עורך דין מקצועי יודע לאתר ולהדגיש כשלים שעורך דין פחות מיומן יפספס ומכאן, שהסדר הטיעון אליו יגיע הראשון יהיה בהכרח טוב יותר.

לסיכום

במאמר זה נעשה ניתוח ראשוני של הסוגייה של שלילה על אלכוהול. אמנם כל אדם יכול לאתר באמצעות חיפוש באינטרנט מידע, אבל רק עורך דין מנוסה בתחום ושמופיע באופן תדיר בבתי המשפט יכול לייצג את הנהג נאמנה.

במקרים אלו, הסתמכות על ידיעת עורך הדין את החוק היא קריטית, מכיוון שעל סמך ידיעתו את החוק, הפסיקה, נהלי המשטרה, אופן פעולת מכשירי האכיפה, פעמים רבות מוכרע התיק.

על כן, חבל אפילו לנסות להתמודד עם הנושא ללא ייצוג של עורך דין, מאחר ולעתים הצעה שהוצעה לאזרח שנפגש עם תובע קשה לא ניתנת לשינוי גם אם עורך דין נכנס בשלב מאוחר יותר לתיק.

יצירת קשר

ייעוץ ראשוני ללא התחייבות